Tämä
suolainen piirakka on illanistujaisten suosikki raikkaan salaatin kanssa
tarjoiltuna. Se syntyy vain muutamasta raaka-aineesta: tomaatista, purjosta ja
juustoraasteesta. (Sekä tietysti jauhoista, rasvasta ja mausteista, mutta on
varmaan reilua olettaa että kaikilla on niitä kaapissa, vai?) Piirakka on
yksinkertainen ja nopea valmistaa, mutta hurmaa maullaan varmasti. Tämä ohje on kananmunaton ja se on tullut haltuuni äitini kautta isoäidiltäni Nivalasta.
Tomaatti-purjopiirakka - munaton, kasvis
150g
margariinia tai voita
3
dl vehnäjauhoja
1rkl
vettä
1
dl emmentaljuustoraastetta
1
purjo
2
rs (a' 250g ) pieniä tomaatteja tai 6 kpl isoa
25
g voita
1tl
suolaa
2
tl oreganoa
1
tl basilikaa
pari
rouhaisua mustapippuria
2
dl juustoraastetta
1. Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää siihen vesi ja juustoraaste ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 27 cm).
2.
Suikaloi purjo ja kuullota se pehmeäksi voissa. Puolita minitomaatit ja lisää
kattilaan. Jätä muutama tomaatti koristelua varten. Seosta keitellään sen
aikaa, että suurin osa tomaateista lähteneestä nesteestä haihtuu ja seoksesta
tulee yhtenäistä.
3.
Lisää mausteet. Maistelemalla saa parhaan lopputuloksen, sillä ohjeessa olevat määrät
ovat vain viittellisiä. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää juustoraaste.
4.
Kaada täyte pohjan päälle, halkaise sivuun jätetyt tomaatit poikittain ja
asettele ne täytteen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia,
kunnes pohja on saanut hieman väriä.
5.
Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
-Reetta
Hei ihanaa että tää ohje on täällä! En edes tiennyt että se on noin helppo tehdä, koska maku on aivan mahtava. Kiitos! T. Sisko
VastaaPoista