28. huhtikuuta 2013

Kuorrutetut donitsit

Yllättävän helppotekoiset donitsit hurmaavat herkullisuudellaan. Taikina eroaa munkkitaikinasta siten, että se on kuin kakkutaikina; se kohotetaan leivinjauheella. Sitä ei siis tarvitse vaivata ja nostattaa, vaan siitä otetaan muotilla sopivan kokoisia rinkuloita ja laitetaan suoraan kuumaan öljyyn. Helppoa ja nopeaa, eikö vaan?


Donitsit                                                                                

noin 20 kappaletta

2 kananmunaa

1 dl sokeria
2 dl kevytkermaa
3 tl leivinjauhetta
yhden sitruunan kuori raastettuna
½ tl suolaa
1tl vaniljasokeria
5-7 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä tai sulatettua rasvaa
Paistoon:
n. 1½ l kasviöljyä tai 1 pkt munkkirasvaa


1.Sekoita kuivat aineet keskenään. Jauhoja kannatta mitata ensin viisi desiä ja lisätä loput tarvittaessa. Pese sitruuna hyvin ja kuori keltainen kuoriosa raastinraudalla. 
2.Vaahdota munat ja sokeri hyvin. Lisää seokseen sitruunankuoriraaste, ja vuoroitellen jauhoseos ja kerma. 
3.Lisää lopuksi jäähtynyt rasva tai öljy. Tässä vaiheessa on hyvä tarkastella taikinan koostumusta. Jos se näyttää kovin löysältä, kannattaa jauhoja lisätä. Huomioi, että leipomisessa käytetään jauhoja, joten taikinan on syytäkin jäädä melko tahmaiseksi. 
4.Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
5.Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja kaulitse se 1-1½ cm paksuiseksi levyksi. Ota levystä muotilla tai lasilla halkaisijaltaan noin 6-7 senttimetrin kakkusia. Paina kakkujen keskelle reikä esimerkiksi omenaporalla tai sormella. Reiän koko pienenee paistossa kun donitsi kohoaa, joten tee siitä hieman reilumpi. Ensimmäisen testierän paistettuasi huomaat kyllä minkä kokoinen reikä on paras.
6.Keitä donitseja 170-180 asteisessa munkkirasvassa tai rypsiöljyssä pari minuuttia molemmin puolin. Nosta kypsän donitsit valumaan talouspaperin päälle.

Suklaakuorrute

1 dl kermaa

200 g suklaata oman maun mukaan
(strösseleitä)

1.Varmin tapa on valmistaa kuorrute vesihauteessa; kuumenna ensin kerma höyryäväksi ja lisää suklaa pienissä erissä hyvin sekoittaen. Varo ettei seokseen pääse vettä tai vesihöyryä.
2.Kasta donitsien toinen puoli kuorrutteeseen ja valuta ylimääräinen kuorrute pois. Nosta donitsi lautaselle ja ripottele halutessasi päälle strösseleitä. Suklaa jähmettyy donitsin päälle noin tunnissa, joten se ei juurikaan sotke sormia donitsia syödessä.

-Reetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti