21. huhtikuuta 2013

Munkit


Vappu on munkkien aikaa! Vaikka niiden tekeminen on aikaavievää ja tarkkuutta vaativaa puuhaa, palkitsee lopputulos varmasti. Munkkeja tulee annoksesta melko paljon, joten jos siltä tuntuu, osan voi pakastaa sokeroimattomina. Jäiset munkit sulavat mikrossa parissakymmenessä sekunnissa ja heti lämpiminä sokerikin tarttuu hyvin pintaan.

Tästä puolen litran munkkireseptistä tulee noin 50 minimunkkia (raakapaino 35 g) tai noin 36 normaalikokoista (raakapaino 50 g) munkkia. Meidän suosikiksemme kohosi ehdottomasti minimunkit, sillä niistä tulee syödessä vähemmän sotkua, ja ne voi pakata vappupiknikille vaikka lasipurkkiin. Muovipussiinhan munkkia ei kannata pakata, muuten sen päällä oleva sokeri sulaa.

Minimunkit

noin 50 kpl

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kaardemummaa
n.14-16 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä margariinia



Taikinan teko

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää munat, sokeri, suola ja kaardemumma.

2. Sekoita taikinaan noin kaksi kolmannesta jauhojen määrästä, lisää sitten margariini. Vaivaa taikinaa lisäten vähitellen jauhoja. Sitko on muodostunut kun taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta.
3. Anna taikinan levätä leivinliinan ja muovin alla viitisentoista minuuttia.

Muotoilu ja nostatus

4. Paloittele taikina sopivan kokoisiksi paloiksi; jos sinulla on keittiövaaka käytössäsi, voit punnita niistä noin 35 gramman painoisia, muuten paloittele taikina noin pingispallon kokoisiin paloihin. Peitä palat liinalla, etteivät ne kuoretu.

5. Pullien pyörityksessä on syytä välttää jauhojen lisäämistä, sillä a) pullista tulee kuivia, b) paistorasvaan joutuneet jauhot aiheuttavat rasvan huononemista. Siispä pyörityksessä kannattaa hieroa käsiin ja työtasoon hieman margariinia. Nostele pullat kevyesti öljytylle leivinpaperille liinan ja muovin alle.
6. Nostata pullia lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Kaikkia pullia ei kannata nostattaa samaan aikaan, sillä ylinousseista pullista tulee littanoita. Siispä osa kannattaa laittaa pellin päällä jääkaappiin ja ottaa ne nousemaan vasta sitten kun paisto on sillä mallilla.


Paisto

7. Paistorasva kannattaa laittaa lämpenemään kun nostatusaikaa on noin 10 minuuttia jäljellä. Varaa rasvakattilan vierelle kansi leimahtamis- ja räiskymisriskin takia. Kattilan vierelle on hyvä laittaa valmiiksi lautanen työvälineille; niiden on oltava teräksisiä ja puu- tai muovikahvallisia. Hyviä välineitä paistamiseen ovat reikäkauhat ja kääntämisessä on kätevintä käyttää apuna veitsiä.

8. Ennen paistorasvaan laittamista pullien pinnan on syytä kuivahtaa hieman, joten ota leivinliina pois niiden päältä hieman ennen paistoon menoa. Rasvan ollessa tarpeeksi lämmintä (170-180 astetta) muotoile pikkupullat rinkilöiksi ja laske ne päälipuoli (=kuivahtanut puoli) alaspäin reikäkauhalla rasvaan. Jos käytössä ei ole lämpömittaria, kannattaa paistaa yksi testimunkki; rasva on tarpeeksi kuumaa, kun munkki ruskistuu kauniin ruskeaksi alle kahdessa minuutissa per puoli.
9. Kun molemmat puolet ovat ruskistuneet, nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi pinta kun munkki on vielä lämmin, sillä jäähtyneen rinkilän päälle sokeri ei tartu.

10. Kun kaikki munkkirinkilät on paistettu, jäähdytä rasva (ei kuitenkaan kiinteään muotoon) ja kaada se esimerkiksi tyhjään viinipulloon. Samaa rasvaa voi käyttää muutaman kerran, mutta sen jälkeen se hävitetään tiiviisti suljetussa viinipullossa sekajätteen mukana.

-Reetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti