Tässä teille erinomainen sekasämpylän ohje. Ohjeesta tulee 18 sämpylää tai kolme pyöreää leipää. Taikinaan sujahtaa ruisjauhoja ja auringonkukansiemeniä ja kaiken kruunaa ennen nostatusta tehtävät viillot, jotka aukeavat kauniisti auringon muotoon paiston aikana.
Aurinkosämpylät 18 kpl
0,5 litraa vettä
50 g hiivaa
10 g (2 tl) suolaa
50 g (2 rkl) siirappia
100 g (1,5 dl) kuorittuja auringonkukansiemeniä
25 g (2rkl ) öljyä
200 g (3,5dl) ruisjauhoja
600g (9-10 dl) vehnäjauhoja
1.Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. (Yleiskonetta käyttäessäsi hieman viileämpi vesi riittää.) Lisää suola, siirappi, siemenet ja ruisjauho. Sekoita.
2.Lisää joukkoon öljy ja alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen hyvin vaivaten. Sitko on muodostunut, kun taikinasta pyörittää jauhotetuin käsin pallon ja kun sitä venyttää, se ei katkea heti, vaan venyy ohueksi kalvoksi. Yleiskoneella vaivatessa vajaat kymmenen minuuttia riittää.
3. Anna taikinan levätä 10-15 minuuttia leivinliinan ja muovin alla esimerkiksi jauhotetulla pöydällä.
4. Jaa taikina 18 palaan ja pyöritä ne sämpylöiksi. Kun olet pyörittänyt kaikki sämpylät, paina sämpylöitä kevyesti matalammiksi. Vaihtoehtoisesti voit jakaa taikinan kolmeen ja tehdä niistä leipiä. (Paisto alatasolla 200 c 20-25 min)
5. Paina sämpylän keskelle kolo esim. puulusikan kahvalla tai pikkurillillä ja viillä reunoille kahdeksan viiltoa (noin puoli senttimetriä syviä). Anna sämpylöiden kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan ja muovin alla noin puoli tuntia.
6. Kostuta sämpylöiden pinta kevyesti vedellä ja paista 220 asteessa 10-12 minuuttia.
-Reetta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti