24. maaliskuuta 2013

Aurinkosämpylät

Siitä lähtien kun sain joululahjaksi yleiskoneen, se on surrannut niin mallikkaasti ettei ole tarvinnut tukeutua kaupan leipiin. Kokeilen paljon erilaisia leipäreseptejä ja yleensä taikinakulhoon päätyy vehnäjauhojen lisäksi ainakin kahta seuraavista: täysjyväjauhoja (ruis tai graham), rouheita, leseitä, hiutaleita ja siemeniä. Lainasin kirjastosta leipäkirjan nimeltään "Leivän juurilla", joten kevään tullessa aion kokeilla ainakin nokkosleipää ja kun yrttitarha alkaa kukoistamaan, on basilikaleivän vuoro.

Tässä teille erinomainen sekasämpylän ohje. Ohjeesta tulee 18 sämpylää tai kolme pyöreää leipää. Taikinaan sujahtaa ruisjauhoja ja auringonkukansiemeniä ja kaiken kruunaa ennen nostatusta tehtävät viillot, jotka aukeavat kauniisti auringon muotoon paiston aikana.

Aurinkosämpylät 18 kpl


0,5 litraa vettä
50 g hiivaa
10 g (2 tl) suolaa
50 g (2 rkl) siirappia
100 g (1,5 dl) kuorittuja auringonkukansiemeniä
25 g (2rkl ) öljyä
200 g (3,5dl) ruisjauhoja
600g (9-10 dl) vehnäjauhoja

1.Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. (Yleiskonetta käyttäessäsi hieman viileämpi vesi riittää.) Lisää suola, siirappi, siemenet ja ruisjauho. Sekoita.
2.Lisää joukkoon öljy ja alusta vehnäjauhot taikinaan vähitellen hyvin vaivaten. Sitko on muodostunut, kun taikinasta pyörittää jauhotetuin käsin pallon ja kun sitä venyttää, se ei katkea heti, vaan venyy ohueksi kalvoksi. Yleiskoneella vaivatessa vajaat kymmenen minuuttia riittää.
3. Anna taikinan levätä 10-15 minuuttia leivinliinan ja muovin alla esimerkiksi jauhotetulla pöydällä.
4. Jaa taikina 18 palaan ja pyöritä ne sämpylöiksi. Kun olet pyörittänyt kaikki sämpylät, paina sämpylöitä kevyesti matalammiksi. Vaihtoehtoisesti voit jakaa taikinan kolmeen ja tehdä niistä leipiä. (Paisto alatasolla 200 c 20-25 min)
5. Paina sämpylän keskelle kolo esim. puulusikan kahvalla tai pikkurillillä ja viillä reunoille kahdeksan viiltoa (noin puoli senttimetriä syviä). Anna sämpylöiden kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan ja muovin alla noin puoli tuntia.
6. Kostuta sämpylöiden pinta kevyesti vedellä ja paista 220 asteessa 10-12 minuuttia.

-Reetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti